Een website verhuizen komt regelmatig voor. Bijvoorbeeld bij het wisselen van hostingprovider of wanneer er een nieuwe website is gebouwd naast je huidige site.
Zelf doen?
Ben je een beetje handig met je site en webhosting, dan kun je de verhuizing zelf proberen uit te voeren met een plugin als Duplicator, wat prima kan werken, als er niks tegen zit. Elke hostingprovider kan echter weer iets anders instellingen gebruiken en elke site is anders. Er zijn dus ook genoeg situaties, waarbij zo’n plugin niet het gewenste resultaat levert.
Laten doen!
De meest betrouwbare manier om een site te verhuizen is handmatig via FTP en phpMyAdmin. De bestanden kunnen via FTP op de juiste plek worden gezet en de database kan via phpMyAdmin worden geëxporteerd vanaf de oude site en weer geïmporteerd op de nieuwe. Vervolgens is er nog een zoek en vervang actie nodig op de database, wanneer het adres van de site verandert. Bijvoorbeeld wanneer de domeinnaam verandert of als je een nieuwe site had gebouwd op een subdomein of testserver. Wanneer je nog nooit met dergelijke programma’s hebt gewerkt en niet heel avontuurlijk bent ingesteld, dan kan het verstandig zijn om zo’n klus uit te besteden en daar kan ik natuurlijk bij helpen.
Welke gegevens heb ik nodig?
- Om te beginnen is toegang tot FTP nodig voor zowel de oude als de nieuwe omgeving. Dit account kun je meestal terug vinden in de mail die je van je hostingprovider hebt gekregen.
- Verder is toegang nodig tot phpMyAdmin. De inloggegevens voor de oude omgeving kan ik via FTP ook uitlezen, maar voor een nieuwe omgeving, waar nog geen WordPress draait, moet er waarschijnlijk een database aangemaakt worden. Dit kan via de volgende stap.
- Het controlepaneel van je hostingprovider geeft meestal toegang tot alle benodigde systemen. Hier kan voor een nieuwe installatie een database worden aangemaakt en soms staat hier ook een specifieke link naar phpMyAdmin. Tenslotte is dit vaak handig om bij de hand te hebben, als er problemen op blijken te treden. Ook dit account heb je als het goed is ooit via de mail ontvangen van je hostingprovider.
- Tenslotte is een beheer account voor WordPress nodig om de site te kunnen testen en om diverse instellingen na te lopen, die bij een verhuizing kunnen wijzigen.
Wat gaat het kosten?
Mijn uurtarief is € 55,- excl. BTW. Een standaard verhuizing is zonder complicaties meestal een uurtje werk. Mochten er wel vreemde situaties optreden, dan kan dit uiteraard meer tijd kosten, maar dit zal ik vrijwel altijd limiteren tot maximaal 2 uur. Alleen als er naast de verhuizing nog andere werkzaamheden gewenst zijn, dan worden die natuurlijk wel in rekening gebracht.
Mocht je nog vragen hebben of je hebt een verhuisklus voor me, neem dan contact met me op!