Jos Klever Web Support

Onderhoud en ondersteuning WordPress websites

Nieuwendaal 24
3985AD Werkhoven
+31 6 10 83 40 84
KvK: 62385968
BTW-id: NL001998334B31

  • Nieuws
  • Over Jos
  • Diensten
    • Onderhoud
    • Gehackte website opschonen
    • Verhuizingen
    • Website omzetten naar HTTPS
    • Domeinregistratie
  • Partners
  • Beoordelingen
  • Contact

Website omzetten naar HTTPS

Veiligheid is een steeds belangrijker onderwerp voor websites. Vroeger bestonden sites nog gewoon uit platte tekst en misschien wat plaatjes, maar tegenwoordig worden de meeste websites gebouwd met een CMS, zoals WordPress. Dat betekent, dat een website ook steeds interactiever wordt en je kunt inloggen als beheerder en soms ook als klant. Bij voorkeur gebeurt dat via HTTPS.

Wat is een SSL certificaat?

Met een SSL certificaat kun je zorgen dat je website wordt geladen via HTTPS. Dit ken je van bijvoorbeeld banken, webshops en andere sites waarbij er met gegevens van klanten/bezoekers wordt gewerkt. Alle informatie die tussen je webbrowser en de website wordt verstuurd, wordt daarbij versleuteld, zodat die niet is af te luisteren. Een SSL certificaat kun je aanvragen en installeren via je hostingprovider op de server, zodat je website daar ook gebruik van kan maken.

Waarom heb je voor je eigen site ook SSL nodig?

Elke WordPress site heeft een inlogscherm om op je dashboard te kunnen komen, zodat je de website kan bewerken. Verder hebben veel sites ook een contactformulier, waar misschien vertrouwelijke gegevens mee verstuurd kunnen worden. Zo zijn er steeds meer onderdelen, die je misschien beter niet via een onbeveiligde verbinding kunt versturen.

Ook gaat Google het gebruik van HTTPS meewegen in de beoordeling van de zoekresultaten. Het is niet zo dat het alles bepalend is, maar bij een bijna gelijke stand kan het toch net het verschil maken.

Wat zie je in je webbrowser?

Het (voorheen groene) slotje (eventueel in combinatie met de bedrijfsnaam) ken je ongetwijfeld al voor een beveiligde verbinding. Sinds januari 2017 laten Chrome en Firefox echter ook al zien wanneer een verbinding “Niet veilig” is, wanneer dit eigenlijk wel zo zou moeten zijn. Ik heb hieronder een paar versies op een rijtje gezet:

Website zonder HTTPS

Oude situatie zonder SSL:

Website via HTTPS, maar zonder SSL certificaat

Wanneer je een site zonder SSL probeert te benaderen via HTTPS:

Website zonder HTTPS - Niet veilig

Nieuwe situatie zonder SSL:

Website omgezet naar HTTPS met geldig SSL certificaat

Website met SSL:

Update 26-7-2018:
Chrome 68 is inmiddels beschikbaar gekomen en markeert nu alle pagina’s zonder HTTPS als “Niet beveiligd”, dus niet alleen meer de pagina’s met inlog- of betaalformulieren:

Update 5-9-2018:
Chrome 69 is nu beschikbaar en heeft het groene slotje verwijderd. HTTPS wordt vanaf nu eigenlijk als standaard gezien. Het is dan ook een grijs slotje geworden, zonder http of https ervoor.

Een website met SSL, maar met mixed content (onderdelen worden nog via HTTP aangeroepen), krijgt geen slotje maar een informatie icoontje:

Soorten certificaten

Er zijn meerdere soorten certificaten. De eenvoudige versies geven alleen een groen slotje in je adresbalk, maar er zijn er ook die de bedrijfsnaam tonen. Deze laatste categorie zie je vooral bij banken, overheidsinstellingen en grote webshops. Voor de meeste websites is de eenvoudige versie voldoende. Sinds begin 2016 is Let’s Encrypt begonnen met het verstrekken van gratis SSL certificaten. Deze maken HTTPS voor veel meer sites beschikbaar en het doel is dan ook om zoveel mogelijk websites veilig te maken.

Hoe kun je je website omzetten naar HTTPS?

Allereerst moet er via je hostingaccount een SSL certificaat worden aangevraagd en ingesteld. Hopelijk wordt Let’s Encrypt al ondersteund, zodat je verder geen jaarlijkse kosten hiervoor hebt. Vervolgens moet je website worden omgezet naar HTTPS. Dit kan door een plugin te installeren zoals Really Simple SSL, maar het is beter om de aanpassingen via de database te doen. Dat scheelt weer een plugin en voorkomt wat vertraging in het laden, omdat niet elke keer alles omgezet hoeft te worden. Deze handmatige omzetting kost over het algemeen niet meer dan een half uur werk, als je het mij laat doen. (Uurtarief is € 45,- excl. btw)

Tijd voor actie!

Wil je ook dat het inloggen op je site veilig gaat en informatie veilig wordt verstuurd via contactformulieren? Neem dan nu contact met me op wanneer je vragen hebt en geef daarbij het adres van de website door. Mocht ik nog geen onderhoud op je site uitvoeren, dan ontvang ik ook graag de inloggegevens voor het controlepaneel van je webhost, FTP en WordPress om de omzetting uit te kunnen voeren.

Social media

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Twitter

Categorieën

  • Algemeen (1)
  • Beveiliging (1)
  • Social media (1)
  • Storingen en werkzaamheden (2)
  • Voorpagina (3)
  • WordPress (7)

Laatste berichten op Facebook

Zo aan het eind van het jaar, kijk je eens terug en hoewel het natuurlijk een raar jaar was, heb ik daar gelukkig persoonlijk niet veel last van gehad. De mensen om mij heen en ikzelf zijn gezond en qua werk had ik ook niets te klagen. Sterker nog, het was nog drukker dan voorgaande jaren! 🙂Bestaande samenwerkingen zijn verder uitgebreid en verschillende nieuwe contacten zijn gelegd. Zelfs vandaag nog één!In de groep Durftevragen over WordPress gaat ook veel tijd zitten en die is in 2020 ook met ca. 20% gegroeid. Veel mensen hebben we daar uit de brand kunnen helpen.In 2021 willen we de samenwerking met verschillende collega's verder vorm gaan geven, zodat we elkaar nog makkelijker opdrachten toe kunnen schuiven. Er is namelijk zoveel werk te doen, dat er van concurrentie eigenlijk weinig tot geen sprake is.Ook wil ik proberen om meerdere beginnende website professionals te gaan helpen/coachen om zo verder ook het netwerk weer uit te breiden. Wil je ook anderen helpen of ben je op zoek naar ondersteuning van je netwerk, laat het dan even weten, zodat we kunnen kijken wat we voor elkaar (en anderen) kunnen betekenen!Hierbij wens ik iedereen een fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2021! 🍾🥂🎉 ... Lees meerLees minder

3 weken geleden  ·  

Bekijk op Facebook
· Delen

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Sinds de recente 4.0.x update van All in One SEO (AIOSEO) zijn er veel problemen, waar je over kunt lezen op het support forum: wordpress.org/support/plugin/all-in-one-seo-pack/Zelf liep ik tegen het probleem aan dat de plugin zichzelf automatisch ging updaten, terwijl ik dat heel bewust overal uit heb staan, want wanneer een update mis gaat, dan wil je het ook direct op kunnen lossen. Bij navraag bleek dat dit dan maar weer handmatig uitgezet moest worden, want dat konden (lees: wilden) ze niet doen via een nieuwe update. Dat dus gedaan, totdat afgelopen weekend opnieuw een paar sites automatisch gingen updaten, terwijl dat nog steeds uit stond. Men heeft daar nog geen verklaring voor kunnen geven, omdat ze natuurlijk allemaal vrij zijn met de kerstdagen (leermoment voor ze: ga geen grote release plannen vlak voor feestdagen/vakantie, waardoor je geen support beschikbaar hebt).Aangezien ik de sites die AIOSEO gebruiken natuurlijk niet inhoudelijk ken en geen zicht heb op vindbaarheid etc. (via bv. Google Search Console), kan ik ook niet beoordelen of er verder nog nadelige gevolgen zijn voor deze sites. Op het forum worden er echter wel veel van dergelijke problemen genoemd, dus kijk daar dan zelf eens of je dingen herkent.De plugin is afgelopen jaar opgekocht door een partij, die al meer plugins heeft opgekocht (zoals Google Analytics Dashboard for WordPress (GADWP) en Google Analytics by MonsterInsights), die nu uitgekleed zijn van functionaliteit en één en al reclame zijn voor het aanschaffen van de premium versies. Op het forum van AIOSEO zie je nu dus ook al een hoop mensen boos reageren en ze geven aan over te stappen op een alternatief (waarbij mijn advies Yoast SEO zou zijn).Kijk dus even of het nu al impact heeft op je site en of een overstap verstandig zou kunnen zijn. Yoast SEO kan de data als het goed is gewoon importeren, zie yoast.com/all-in-one-seo-pack-migration/Heb je vragen, laat ’t me dan even weten… 😊 ... Lees meerLees minder

WordPress.org Forums

wordpress.org

4 weken geleden  ·  

Bekijk op Facebook
· Delen

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

🏆 Elke dinsdagavond is er een live sessie van Wordfence Security op www.youtube.com/channel/UChUNbUrIUgvLpzXJrGHhOPA waar niet alleen interessante beveiligingstips worden gegeven, maar je maakt ook nog eens kans op leuke prijzen. De afgelopen maand was ik 3x één van de 5 gelukkigen, dus heb ik inmiddels deze prijzen mogen ontvangen. 😀 ... Lees meerLees minder

3 maanden geleden  ·  

Photo

Bekijk op Facebook
· Delen

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Tweets door @JKWebSupport

Beoordelingen

5 star review  Jos heeft me werkelijk super geholpen. Nadat ik mijn website wilde updaten ging alles helemaal mis. Te lang geen updates uitgevoerd. Jos zorgde ervoor dat ik weer kon inloggen en dat alles weer naar behoren werkt. Dit heeft hij ook nog eens heel snel gedaan. Bedankt Jos! Ik ben hier echt super mee holpen!

Karin van Waesberghe Avatar Karin van Waesberghe
7 March 2016

Copyright © 2015–2021 · Jos Klever Web Support