Backups maken van je WordPress website is natuurlijk belangrijk, maar daarbij moet je wel altijd goed bedenken voor welke doeleinden je een backup maakt.
Backups via je webhost?
Sommige mensen kiezen er voor om te vertrouwen op de backups van hun webhost, maar die kun je meestal alleen in z’n geheel terugzetten (inclusief mailboxen) en daarmee haal je dus niet een paar afbeeldingen terug, die je vorige week per ongeluk hebt gewist. Want dan zou je immers ook recente data kwijt kunnen raken.
Ook heb ik het al meegemaakt dat backups op dezelfde server werden opgeslagen, dus als de server stuk gaat, dan heb je en geen website en geen backups meer. Zelfs een andere server in hetzelfde datacenter kan een risico zijn, wat voor grote problemen heeft gezorgd na een brand bij OVH in Straatsburg op 11 maart 2021.
Backups via een plugin
Er zijn plugins die vooral bedoeld zijn om een website te migreren naar een andere server en die zijn dan vaak ook niet geschikt voor selectieve restores. Andere plugins gebruiken een eigen compressieformaat, waardoor je ze niet makkelijk op je computer kunt uitpakken.
Daarom gebruik ik UpdraftPlus. Backups sla ik hiermee op een externe locatie op en het zijn gewone zip bestanden, die je dus ook eenvoudig kunt uitpakken om er een enkel bestand uit te halen.
UpdraftPlus Premium
Om backups te kunnen maken naar mijn backup server via een veilige SFTP verbinding maak ik gebruik van UpdraftPlus Premium (affiliate link). Bovendien kun je hiermee ook zelf kiezen op welke dag en tijd de backups gemaakt worden. Dat zijn de voornaamste redenen voor mij, maar er zitten nog meer handige extra’s bij!