Afgelopen week heb ik weer een aantal sites verhuisd, die gebouwd waren op een ontwikkelomgeving en nu ‘live’ gezet moesten worden. Meestal is dat een uurtje werk, maar elke keer is het weer een verrassing of er geen vreemde problemen optreden. Dat was deze week helaas ook 2x raak.
Complexe redirect oplossing
Op 1 site was een redirect actief. Meestal gaat dat via een instelling in het controlepaneel van de hostingprovider of een instelling in bijvoorbeeld .htaccess. In dit geval bleek er een extra WordPress installatie te bestaan, waar door middel van een redirect plugin de doorverwijzing was gemaakt. Helaas bleek deze constructie ook bij mijn opdrachtgever niet bekend te zijn en kon ook de hostingprovider dit niet snel vinden. In het doolhof van het controlepaneel van die hostingprovider was alles zo goed verstopt, dat ik hier zelf ook niet zomaar achter kwam.
Toen de oorzaak eenmaal boven water was, bleek het opruimen ervan niet goed mogelijk door een fout in het controlepaneel, waardoor dit proces bleef hangen. Dat moest dus door naar de technische dienst, die op dat moment natuurlijk niet meer aanwezig was. De volgende ochtend bleek de doorverwijzing te zijn verdwenen zonder dat men mij daar conform afspraak van op de hoogte had gebracht. De bezoekers kregen daardoor nu een foutmelding te zien, omdat ook de database van de nieuwe site verwijderd bleek te zijn. Gelukkig had ik een backup, zodat ik opnieuw een database kon aanmaken en de data terug kon zetten. Nadat ook nog een probleem in het thema opdook (die op dezelfde omgeving in de ontwikkelinstallatie niet moeilijk had gedaan) en we dat hadden verholpen, kwam eindelijk de nieuwe site in beeld. Inmiddels zat er wel 5 à 6 uur werk in, maar de missie was geslaagd!
Het zit ‘m in de details
Voor een andere site was alles ook vrij simpel overgezet, maar bij het laden van de pagina, kwam er een lange reeks van dezelfde foutmelding. Alles nagekeken en geprobeerd, maar we kregen het niet aan de gang. Ook in dit geval draaide de site prima op de ontwikkelomgeving en was er niet echt iets te vinden, dat het verschil kon verklaren. Totdat iemand een tip gaf over een richting, waarin ik al had gekeken, maar daar stond ook nog iets anders bij dat mijn aandacht trok. In WordPress is er namelijk sprake van een upload_path, waar de afbeeldingen bijvoorbeeld worden opgeslagen. Standaard staat dit ingesteld op “wp-content/uploads”, maar bij deze site bleek dat te zijn gewijzigd naar “/wp-content/uploads”. Geen idee waarom, maar waarschijnlijk is het ooit een keer gewijzigd geweest en verkeerd terug gezet. Zo zie je maar, dat iets heel kleins al grote gevolgen kan hebben.